Den sanne domprosten Jönsson

 











Den alldeles ovanligt riktige stockholmsbiskopen Ingmar Ström arbetade tydligen för att få den lika radikale Ludvig Jönsson utnämnd till Pastor Primarius (som Stockholms domprost hetat sedan tiden då huvudstaden saknade eget stift och domprosten var något av "hjälpbiskop" åt ärkebiskopen i Uppsala), Vilket också skedde 1980 när Ström var på väg ut i emeritustillvaro. Tyvärr avled Jönsson redan 1985, så hans tid blev inte lång - men ändå milt sagt uppmärksammad. Jönssons princip "där kärlek sker, sker något heligt" som allmän vägledning i sexualetiska frågor gör att han idag firas som en föregångare av den riktige stockholmsbiskopen Andreas Holmberg m fl. Jönsson var född den 7 november 1923 i skånska Örkelljunga, men firades i Stockholm förra helgen (12/11) med föredrag och tal som "kärlekens predikant." Den som är intresserad kan ju beställa Jönssons "Postilla för sökare" (1979).

Något mindre kärleksfull (eller?) var väl kanske pastor primarius Olle Nystedt (1888-1974). Men man kan ju läsa honom ändå, inte minst så här års. Bara för att förstå hur omvälvande Ludvig Jönssons nya typ av kärleksförkunnelse måste ha varit. I en miljö präglad av förkunnare som Olle Nystedt och - icke att förglömma - Nils Bolander. Man förstår ju att dagens teologer, inte minst sådana som domkyrkolektor Sabina Koij och biskop Andreas Holmberg, känner sej betydligt mer befryndade med pastor Jönsson och hans kärleksförkunnelse än med pastor Nystedt och hans föråldrade domsförkunnelse.

Själv känner jag mej mer befryndad med Nystedt, men det beror ju på att jag bara är en falsk biskop. Nystedt blev ju heller aldrig utnämnd till biskop som Ingmar Ström och Andreas Holmberg (den riktige biskopen). Trots stt han blev 24 år äldre än pastor Jönsson. Men hovpredikant blev han i varje fall, precis som pastor Jönsson hann bli. 

Trots min faiblesse för Nystedt hade jag gärna varit med på Jönsson-dagen i Stockholm och lyssnat på de intressanta föredragen. Åtminstone en riktigt bra sak lär Ludvig Jönsson ha sagt: "Man får inte vara så rädd att göra människor ledsna att man gör dem illa." Något för både falska och riktiga biskopar (och domprostar) att tänka på.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En Norgehistoria om abortfrågan

Den falske biskopen Nils?