Murre och Martin


Ja, i förrgår på Fyrtiondedag Jul har tydligen det sekulärt politiska (men ändå på något mystiskt sätt konfessionellt kristna och evangelisk-lutherska) Centerpartiet, som näst efter Socialdemokraterna torde vara kyrkans inflytelserikaste "nomineringsgrupp", valt den kulturelle muslimen och medlemmen i Svenska kyrkan Muharrem "Murre" Demirok till partiledare! 

Den av allt att döma mest kvalificerade kandidaten, den både kulturellt och konfessionellt kristne, värmlänningen, Efs-aren och (även han) medlemmen i Svenska kyrkan, tillika Centerpartiets gruppledare i riksdagen, alltså Daniel Bäckström, kunde tydligen inte komma i fråga, eftersom han tvekat lite för länge när det gällde frågan om han själv är redo att viga två karlar med varandra och att gå först i Pride-tåget. Ajajaj, eftersom han öht tvekade lär han inte, som statsministerns fru, kunna bli präst när karriären stannat av, inte hemma i Karlstads stift åtminstone och inte om hans eget parti får som det för tillfället vill. (Ingen har tyvärr ställt partiledarkandidaterna, eller för den delen biskopskandidaterna, inför frågan om de tror att det finns karlar som föder barn - och om alla prästkandidater i Svenska kyrkan i så fall måste tro, lära och bekänna även detta - för så roligt ska vi förstås inte ha!).

Märkligt ändå det här med Murre. Som journalisten Jacob Z på Dagen undrar man ju varför han inte lika gärna kallar sig kulturell kristen - om han nu ändå är agnostiker, typ, och är medlem i Svenska kyrkan och har en svenskkyrklig mamma? Vad tycker den riktige biskopen Andreas Holmberg om det här? Jag kan inte komma ifrån intrycket att ärkebiskop de facto Stefan Gustavsson rent sakligt har så mycket mer att komma med än ärkebiskop de jure Martin Modéus när det gäller vem som faktiskt får vara medlem i Svenska kyrkan. 

Det hade naturligtvis varit förödande för den (än så länge) hyllade de jure-ärkebiskopen om fler journalister (än Sofia Lilly Jönsson, typ) varit tillräckligt pålästa för att ställa impertinenta frågor om medlemskap i Svenska kyrkan. Inte minst i samband med vår vän "Murres" nya karriär som partiledare för ett parti som oblygt vill avkraga alla de präster som fortfarande menar att äktenskapet per kristen definition är ett förbund mellan en man och en kvinna!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En Norgehistoria om abortfrågan

Den sanne domprosten Jönsson

Den falske biskopen Nils?