Tre riktiga biskopar?


Enligt den utomordentligt riktige prästen Lars Gårdfeldt har Svenska kyrka endast tre verkligt visa och riktiga biskopar: Den riktige biskop Sören av Karlstad, den riktige biskop Mikael av Västerås och den riktige biskop Andreas av Stockholm (inte jag, alltså). Biskop Andreas med viss tvekan, visserligen, men ändå.

Nu nås jag av ryktet att konservativare präster än Lars Gårdfeldt (sådana finns) också anser att Svenska kyrkan endast har tre riktiga biskopar. Fast då är de "riktiga" ingen av de ovan nämnda, utan (ärke-)biskop Martin av Uppsala, biskop Åke av Skara och biskop Erik av Visby. Det har visst något med apostolisk ordning och succession att göra.

Men fråga inte mej om detaljerna. Jag är ju ingen riktig biskop - enligt vare sej den ena eller den andra definitionen. 

Nu när biskopsmötet tydligen ska samlas (under Böneveckan för kristen enhet!) får väl den nye riktige ärkebiskopen fråga den riktige biskop Sören av Karlstad (tillika en av de tre vise männen enligt Lars Gårdfeldt) om han faktiskt menar att både påven Franciskus och kardinalen Anders och alla katolska och ortodoxa präster öht är knäppgökar - precis som Bosse Brander & c:o. 

Men Sören är kanske så vidunderligt vis att alla utom han själv (och Mikael i Västerås och så Andreas då) framstår som knäppgökar vid en jämförelse?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En Norgehistoria om abortfrågan

Den sanne domprosten Jönsson

Den falske biskopen Nils?