Tidningen Syre om de "homofientliga"

Jag är. som den falske biskop jag är, å ena sidan djupt tacksam mot tidningen Syre för den viktiga undersökningen bland Sveriges biskopar. Det är inte minst intressant att se hur Stockholms stift och den riktige biskopen Andreas Holmberg krumbuktar sej inför tidningens och den alldeles ovanligt riktige prästen Lars Gårdfeldts granskande ögon. Å andra sidan är det väl klart att ingen kan gilla eller vilja anställa "homofientliga" präster. Så artikeln i tidningen Syre är på det sättet väldigt vinklad. 

Det är alltså så att även präster som bejakar sexuella relationer mellan genuint homosexuella betecknas som "homofientliga" - om de inte också vill beteckna äktenskapet som en könsneutral institution. De betraktas som "homofientliga" om de fortfarande tycker att det är något särskilt välsignat och väl-designat med förbundet mellan man och kvinna. De betraktas som "homofientliga" om de tycker att förbundet mellan man och kvinna åtminstone bör få ha ett särskilt namn - åtminstone i kyrkan. 

De betraktas kort sagt som "homofientliga" om de inte vill viga två karlar till ett kristet äktenskap i Jesu namn och därvid använda exakt samma vigselformulär som annars - att med HB86 säga "underbart har du skapat man och kvinna" vid heterovigslar går då alltså inte, eftersom det kan uppfattas som heteronormativt. De beskrivs som "homofientliga", alldeles oavsett hur mycket de är villiga att be för och välsigna, och hur pastoral attityd de än har till parets samliv som helhet.

Men vad begriper väl jag arme syndare och falske biskop?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En Norgehistoria om abortfrågan

Den sanne domprosten Jönsson

Den falske biskopen Nils?